Разплаканото момиче от протеста през 2013 г. вече е кандидат за кмет

Десислава Николова, чиято снимка с полицай от антиправителствените демонстрации през 2013 г. стана един от най-популярните образи на протеста у нас, е кандидат за кмет на Банкя.

Николова, която е председател на младежката организация на “Да, България”, е издигната от коалицията “Демократична България” и е регистрирана от столичната общинска избирателна комисия на 24 септември. Кандидатурата ѝ стана известна днес, след като много хора в социалните мрежи споделиха нейна официална снимка за кампанията.

Образът на Николова стана популярен и в страната, и в чужбина след публикуването във Фейсбук на снимка как тогавашната 15-годишна ученичка, разплакана, е хванала полицай на един от големите протести срещу правителството на Пламен Орешарски. Кадърът е направен от Стефан Стефанов на 12 ноември 2013 г., когато полицията отцепва бул. “Цар Освободител”, за да изведе с автомобили депутати от Народното събрание.

“Този, който държа за раменете, имаше малко кръв по носа, явно се беше ожулил. Видях как пазеше хората и опитваше да спре полицаите да ни бият. Разплаках се и му казах да се пази. Той ми отвърна ”Дръж се. Всичко ще е наред”, разказа тогава Десислава Николова пред “Дневник”. Снимката ѝ обиколи и световните информационни агенции, но вниманието доведе до проверка от агенцията за закрила на детето, а момичето и баща ѝ бяха призовавани няколко пъти в СДВР за показания.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.