Разград чества 145 години Освобождение

С общоградско тържество Разград днес чества 145 години от Освобождението.

Стотици жители на града се събраха на площад „Възраждане”, за да отдадат своята почит и признателност пред героите, жертвали живота си за Свободата на България.

Тържеството започна с издигане на българския трибагреник. По традиция това бе сторено от един от най-новите почетни граждани на Разград Ремзи Осман. Химнът прозвуча акапелно на два гласа в изпълнение на две талантливи деца от Разград – възпитаничките на Адриан Маджаров от Музикална школа „Енджой Мюзик” Дея Куманова и Надежда Дочева.

„Санстефанският мирен договор сложи край на петвековното робство и България зае отново своето място, като самостоятелна държава върху картата на Европа. Тези 500 години са повече от достатъчни, за да изтрият от човешката памет на десетки поколения българи спомена, както за високо развитата тракийска цивилизация, живяла по нашите земи, така и за мощната средновековна българска държава, обединяваща българи, траки и славяни.“, каза в приветствието си кметът Денчо Бояджиев.

И още: „В новата история през 20-ти век нашата Родина имаше всичко: периоди на възход и подем се редуваха с периоди на крушения и разбити национални идеали. Каква ще е съдбата на утрешна България, зависи от нас и от следващите поколения българи! Важното е да не губим надежда, че въпреки трудностите и дълбоката икономическа криза, Родината ни ще се съвземе и ще продължи напред. Защото, независимо от нашата етническа и верска принадлежност, ние сме хора-реалисти, практични и стъпили здраво на земята. Ако трябва, ще прибегнем и до прословутия си балкански инат, но ще оцелеем! Защото сме наследници на най-древната европейска цивилизация, призвани да обогатим Европа с нови идеи, за да я спасим отново“, категоричен бе кметът.

Редом с градоначалника на трибуната пред множеството на площада бяха зам.-кметовете Добрин Добрев и Полина Иванова, секретарят на Общината Нели Добрева, председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, областният управител Драгомир Златев и архиерейският наместник отец Георги.

Бурни аплодисменти предизвика и най-малкият участник в тържеството – петокласникът от ОУ ”Н.Й.Вапцаров” Михаил Стоядинов, който изпълни стихотворението „Трети март” от съвременната българска поетеса Кръстина Тодорова. Мишо е един от оличените в общински конкурс „Аз рецитирам българска поезия”през февруари.

Две от разградските формации, съхраняващи фолклорните традиции, също участваха в програмата. С танцов етюд изпълнители от Капанския ансамбъл пресъздадоха изпращане на опълченци за битка, както и посрещането им след това. „Какви е деца раждала, ражда и сега Българска майка юнашка” бе озаглавена танцовата музикална сюита, изпълнена от Капански ансамбъл – Разград и ДТА ”Лудогорче”.

Двата паметника на площад „Възраждане” в Разград – Мавзолеят костница и Войнишкият паметник, бяха отрупани с цветя и венци в края на тържеството. Венците бяха над 40, първи почитта си изразиха кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, заедно с тях цветя поднесоха зам.-кметовете Добрин Добрев и Полина Иванова, както и секретарят на Община Разград Нели Добрева. Представители на институции, политически сили, учебни заведения, неправителствени организации, граждани също поднесоха венци и цветя пред двата паметника.

След тържеството на площада традиционното рокерско шествие потегли към паметника в село Езерче, където се е провело най-голямата в района сражение от Руско-турската война. Заедно с мотористите от „Лудогорски братя” и „Brothers from hell” и зам.-кметът Добрин Добрев поднесе венец в знак на признателност и почит към героите.

Пълен запис от церемонията на площада можете да видите на Фейсбук страницата на телевизия Кис 13, а снимки – на Фейсбук страницата на Община Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 46

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.