Разград празнува 24 май

66 дейци на културата и образованието в Разград получиха заслужено признание днес, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Първото събитие от празничния 24 май бе на площад „Възраждане”, където се събраха ученици от всички разградски училища и граждани. Програмата започна с две творби, символ на празника – химнът на българската просвета „Върви, народе възродени”, изпълнен от Хор „Железни струни” към читалище „Развитие” с диригент Красен Иванов и стихотворението „Българският език”, изпълнено от седмокласника Ивайло Малчев от Младежката формация за театър „Импулс”.

На площада бе издигнат националният трибагреник, като честта да сторят това имаха носителят на отличието на името на Никола Икономов хореографът и педагог Румен Иванов, „Студентът на годината” Наталия Беверсдорф и една от „Отличниците на випуска” Елица Енчева от ППМГ „Акад. Никола Обрешков”.

С поднасяне на цветна гирлянда от възпитаници на ОУ „Никола Икономов” започна ритуалът по поднасяне на венци и цветя пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий. От името на Община Разград венец поднесоха председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и зам.-кметът Добрин Добрев, а цветя – зам.-кметовете Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим, както и секретарят на Община Разград Нели Добрева.

Представители на близо 50 образователни и културни институции, политически сили и организации, както и много граждани поднесоха венци и цветя пред паметника, след което Мажоретният състав и Младежкият духов оркестър поведоха пъстро и шумно шествие към площад „Независимост”, където бе следващото събитие от празничната програма. Там официално бе връчена наградата на името на Никола Икономов, гласувана на сесия на Общинския съвет ден по рано. За изключителния си принос в утвърждаването на хореографското изкуство и активна родолюбива дейност сред децата и младото поколение приза получи хореографът и педагог Румен Иванов.

До него на сцената застанаха и 19 носители на наградата „Отличник на випуска”, както и носителката на отличието „Студент на годината”. Наталия Беверсдорф от Филиал Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев”; Доротея Георгиева, Ирена Станчева, Радина Косева, Анджелина Тодорова, Едже Хюсеин, Елица Енчева, Калина Спасова, Соня Начева, Пресияна Досева, Стефания Каракашева – всички от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“; Алейна Мехмед,

Колийн Господинова, Моника Иванова, Ниляй Османова, Анна-Мария Атанасова, Белослава Петкова, Кристияна Киранска – всички от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“; Мерджан Бекирова от ПГИ „Робер Шуман“ и Мариян Кръстев от ПГТС „Христо Смирненски“ получиха грамотите си от председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев и от зам.-кмета Добрин Добрев.

„Ние,  потомците на Първоучителите, също трябва да изпълним своята мисия – да опазим езика ни и да съхраним за идните поколения българската духовност!“, каза в приветственото си слово Добрин Добрев.

Празнично настроение на жителите на Разград създадоха и участниците в концерта „Децата на Разград пеят и танцуват”- таланти от осем различни формации.

След концерта във фоайето на Общинския културен център бяха връчени и наградите „Деец на културата на годината”, „Директор на годината” и „Учител на годината”. Отличията връчиха председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и зам.-кметовете Добрин Добрев, Полина Иванова и Хабибе Расим.

Имената на отличените може да видите ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 365

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.