Разград посреща обучението „Застъпници за природата“

Безплатно обучениe за насърчаване на гражданското участие „Застъпници за природата“ ще се проведе днес в Разград. Семинарът е от о16:00 ч. в конферентната зала на партера в  хотел Централ.

Срещата се организира от Асоциацията на парковете в България и Сдружение за дива природа „Балкани“. За участие в обучението не е нужна предварителна регистрация – всички активни граждани, които имат желание да опазват с дела реките, горите, въздуха и почвите в град, са добре дошли, уточняват организаторите.

Обучението „Застъпници за природата“ разясняват законовите механизми за предприемане на действия от страна на гражданите в ситуации, когато има увреждащи природата действия. Теоретичната част е илюстрирана с примери от природозащитната дейност на организаторите от Асоциацияа на парковете в България и Сдружение за дива природа „Балкани“ и показва на хората как да защитават основното си право на живот в добре запазена околна среда.

Лекторите Тома Белев, Симеон Арангелов и Петко ще разяснят и механизма за оценяване на въздействието на дадено инвестиционно намерение върху околната среда и възможностите за участие на гражданите в този процес. Ще се разгледа темата за устройство на територията и връзките с околната среда. Ще се търси отговора на въпроса дали референдумите и гражданските подписки са удачен инструмент в защитата на дадена кауза. Лекторите ще отделят специално внимание на събирането на информация и воденето на гражданска кампания.

Програмата на обучението се основава върху Наръчник за граждански действия по зелено застъпничество, който служи като помагало за всеки, който иска да предприеме действия, но не знае откъде да започне. Важна част от това ръководство са бланките за подаване на сигнали, жалби, заявления и други документи до институциите.

Втората част на обучението ще протече под формата на дискусия върху местни екологични проблеми и възможни подходи за решаването им.

В Разград ще бъде засегната чувствителната тема за продължаващото унищожаване на горите и на зелените площи в градовете.

Обученията „Застъпници за природата“ се организират във всички области на страната. Този уикенд ще има семинари още в Търговище и Велико Търново. Досега се проведоха срещите в Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Кюстендил, Силистра, Сливен, Стара Загора, Русе, Шумен, Ямбол. Обученията се организират по проект „Информирано гражданско участие в полза на природата“. Повече за него вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.