Разград отбеляза тържествено 144-та годишнина от Освобождението

Разград отбеляза тържествено 144-годишнина от Освобождението и Ден на града. Ритуалът бе на площад “Възраждане”, мястото, където на 28 януари 1878 разградчани са посрещнали руските войски, предвождани от княз Александър Дондуков-Корсаков.

По традиция ритуалът започна с въвеждане в Мавзолея костница на иконите на светците-воини Св. Димитър, Св. Георги и Св. Александър Невски, небесният покровител на руската армия, дарена от нашите освободители на Разград преди 144 години.

„На днешния ден преди 144 години започна новата летопис на Разград и на Лудогорието. В нея имаше всичко – падение и възходи, кървави войни, времена на къртовски труд, на съзидание и творчество. Но Разград и хората на Лудогорието никога не се предадоха, не успяха да ги сломят нито трудностите, нито тежките беди“, каза в празничното си слово кметът Денчо Бояджиев.

Последва поздрав за празника от генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов. Разградчани чуха и поздравителния адрес за Деня на града от министъра на отбраната Стефан Янев. Своя поздрав с музика и танц поднесоха и артистите от Капанския ансамбъл.

Тържествената церемония продължи с поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея костница и Войнишкия паметник: от ръководството на общината и областната администрация, народни представители, институции, политически и обществени организации, граждани. На финала небето над Разград бе осветено с многоцветна заря.

Други три събития предшестваха общоградското тържество: сутринта в храма „Св. Николай Чудотворец“ водосвет за здраве на разградчани и заупокойна молитва за загиналите български опълченци и руски войни за Освобождението на града отслужи Русенският митрополит Наум.

В ранния следобед мотористите от двата разградски клуба „Лудогорски братя“ и „Нощни ездачи“ организираха шествие под надслов „Освобождението на Разград – по следите на паметта“. Те поднесоха венци и цветя на Войнишкия паметник край главния път Русе-Варна в района на село Езерче.

А със съдействието на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва бяха поднесени венци и цветя пред паметника на капитан Христо Бърдаров. По повод 105-та годишнина от геройската му смърт, Община Разград обяви 2022-ра за Година на кап. Бърдаров.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.