Разград и най-красивият български празник

Разград празнува днес Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

От сцената точно до паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий първи поздрав към множеството отправиха таланти от школите към читалище „Развитие”, което чества своята 150-годишнина и бе своеобразен домакин на тържествата за празника. Същото стори и хор „Железни струни“, който отбелязва своя 115-ти рожден ден.

„Днешният празник е прекрасен и вълнуващ повод за гордост. На 24 май ние заявяваме нашата признателност към духовното културно наследство, завещано ни от първите български учители – Светите братя Кирил и Методий. Създаването на буквите е от историческа значимост за просперитета на българите и изграждането им като народ със своя писменост. С „Върви, народе възродени“ всяка година отдаваме почит на всички радетели за опазването на българското слово. Защото делото на Кирил и Методий е поето и се предава през вековете“, каза в приветственото си слово кметът д-р Валентин Василев.

След това той и председателят на ОбС Надежда Радославова наградиха студента на годината от разградския филиал на Русенския университет Генади Янков и 25-те пълни отличници на випуска от разградските гимназии: Едже Хюсеин, Сюзан Сюлейман, Фейме Сюлейман, Айлин Исмаилова, Айлян Ахмед, Валентина Райкова, Даниела Андреева, Деница Николова, Елена Цанкова, Искрена Петкова, Йоана Кънева, Патриция Колева, Силвия Деянова, Светломир Рангелов, Стефани Стефанова, Цветомира Дачева, Сибел Ахмедова, Деян Петков, Мартин Пенев, Елена Димитрова , Михаела Пенева, Джан Язаджиев, Адриана Николаева, Никол Стоянова, Йонета Иванова.

Последва церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Кирил и Методий от официалните лица, училища, детски градини, културни институции, деца и граждани.

Празничното шествие от пл. „Възраждане“ до пл. „Момина чешма поведоха слънчевите момичета от Градския мажоретен състав, последвани от пъстро и усмихнато хилядно множество деца и възрастни, аплодирани от шпалира хора по пешеходния бул. „България“.

На откритата сцена на Ларгото поздрав към разградчани със свои изпълнения отправиха таланти от Центъра за работа с деца и Средношколската танцова формация „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл.

След това във фоайето на театралната зала на читалище „Развитие“ бе открита изложбата на разградските художници „За буквите“. Tам бе и церемонията по връчване на отличията „Деятел на културата”, „Директор на годината” и „Учител на годината“ за 2019 г. на Община Разград.

Първото събитие за празничния ден бе срещата на кмета с директорите на детски градини и деятели на културата и образованието, приключили професионалната си кариера.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.