Разградски предприемачи приютяват в хотел „Централ“ 40 жени и деца – бежанци от Украйна

ЗА ТЯХ Е ОСИГУРЕНО ВСИЧКО- ПОДСЛОН, ХРАНА ТРИ ПЪТИ НА ДЕН, МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ И ЗАЛА ЗА ИГРИ НА ДЕЦАТА – НАЙ-МАЛКОТО СЕГА ТАМ Е НА 4 ГОДИНИ

Петима разградски предприемачи приютяват 40 жени и деца – бежанци от Украйна. Пред журналисти Никола Николов разказа, че той, Милен Минчев, Юлиян Неделчев, Мирослав Грънчаров и Ивайло Кирилов със собствени средства ще обгрижват  настанените в хотел „Централ“.

Неговата и на приятелите му предприемачи, отворили хотела за бежанците, молба към разградчани е да приемат тези жени и деца със сърцата си.

Николов и Грънчаров вчера са били на румънския граничния пункт Исачка на десния бряг на Дунав, където бежанците с фериботи пристигат от Украйна. Това е най-близкото място до българската диаспора от другата страна границата. Пристигналите в Разград са от Одеса. А в Исакча разградчани са занесли много хранителни продукти, които са предали на доброволците на място да разпределят сред влизащите в Румъния хора.

В „Централ“ от сутринта са 6 майки със 7 деца, а по обяд са пристигнали още 3 майки с 5 деца. Ще приемат хора, докато се изпълни капацитетът на хотела.

„Това е най-малкото, което можем да направим за тях. Това е нашият поклон към смелите мъже на Украйна, останали там, за да бранят с живота си свободата на родината. Ние тук ще се грижим за техните жени и деца“, развълнуван разказа Никола Николов.

„Не можем в този цивилизационен сблъсък да не вземем страна. Човек трябва да види това, което ние видяхме, за да знае, че ценностите, които изповядваме, че това, което смятаме за даденост, е преходно, химерно. За нас като ревностни християни, е много лесно да различим злото от доброто“, категоричен бе бизнесменът.

На настанените в хотела са направени PCR тестове, всички са отрицателни. Осигурено им е медицинско обслужване, храна три пъти на ден, а до часове малчуганите ще имат играчки и стая за игри – най-малкото дете сега в „Централ“ е на четири години. В комуникацията с тях помагат две украинки, които живеят в Разград.

„Всички са под стрес, трябва им помощ“, разказа за стореното за тях досега Мирослав Грънчаров.

Предприемачите са в постоянна връзка и с депутата от Върховната рада на Украйна Антон Кисе – бесарабски българин.

На финала стана ясно, че групата предприемачи ще посрещнат с благодарност всеки, който ги потърси и се притече на помощ към настанените в хотела. Изготвя се списък с размерите на обувките и дрехите на жените и децата от Украйна.Готови са да помагат и с логистика на всеки, който реши да приеме при себе си други бягащи от ужаса на войната към България.

Николов каза още, че при нужда, ще приемат и подкрепят и бежанци от Русия.

/e-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “Разградски предприемачи приютяват в хотел „Централ“ 40 жени и деца – бежанци от Украйна”

  1. Така се действа!
    Да сте живи и здрави! И Господ да ви дава сили!
    Слава на Украйна и на чадата и!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.