Разградският хакер, точил банкови сметки от различни кътчета на света, ще остане в ареста

Разградският окръжен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари и отхвърли искането му за налагане на по-лека мярка. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

26-годишният Халид Х. бе задържан в Разград при специализирана акция на ГДБОП в Разград на 13 май тази година. По време на акцията бяха претърсени няколко имота, иззети бяха 7 автомобила, лаптопи, мобилни телефони, флаш памети и над 35 000 лева. В дома му бе намерен и иззет компютър със зловреден софтуер, с който е получавал отдалечен достъп до други компютърни системи.

Това е второ искане за промяна на най-тежката мярка за процесуална принуда. Първоначалната му мярка за неотклонение „задържане под стража“ е взета от Окръжен съд – Разград на 15 май. Обжалвана и потвърдена е от Апелативен съд – Варна на 22 май. На 15 юли Халид е депозирал молба-искане за изменение на мярката, а два дни по-късно РОС с протоколно определение е потвърдил първоначално взетата мярка.

В днешното съдебно заседание защитникът на Халид мотивира искането с продължителното пребиваване на обвиняемия в следствения арест /близо 5 месеца/. Според адвоката му заради големия обем и сложност експертното заключение по назначената съдебно-компютърна техническа експертиза ще се забави, а това може да доведе до надхвърляне на разумния за задържане срок, който е 8 месеца.

Представителят на държавното обвинение посочи, че към момента продължават да са налице всички кумулативно изискуеми предпоставки за да остане в ареста обвиняемия.

Съдът прецени, че Халид е обвинен в извършването на две отделни престъпления, за които законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“. Аргументи за съпричастността му и към двете деяния има в извършените обиски и дадените свидетелски показания. Времевият период, през който е задържан по досъдебното производство не се явява прекомерно дълъг, заключи съдът.

Съдебният състав отчете и предходната съдимост на привлечения към отговорност. Той е осъждан за сходни престъпления – използване на данни от чужди банкови карти без съгласието на титулярите, чрез достъп до информационни системи. Част от деянията по настоящото досъдебно производство попадат в изпитателния срок на предходното осъждане.

От данните по делото съдът прие, че има реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши ново престъпление. Съдебният състав не намери основание за изменение на мярката и потвърди взетата по отношение на Халид Х. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 3-дневен срок пред Апелативен съд Варна.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.