Радев разпусна парламента, насрочи изборите и обяви новия служебен кабинет

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание.

Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година.

Гълъб Донев отново е служебен министър-председател.

Единственото ново име в състава на новия служебен кабинет е това на министъра на културата – Найден Тодоров.

Директорът на Софийската филхармония от 2017 година насам заменя на поста Велислав Минеков, който беше министър на културата в два поредни служебни кабинета, като вчера в отчета си обяви, че се е справил със замръзналото кралство “Министерство на културата”.

Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище “Добрин Петков” в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена, се казва в биографията му, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

През 2000 година, само на 26 години, Тодоров е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В периода 2003 – 2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество – Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор “Дунавски звуци” в Русе.

Между 2005 и 2017 година Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

Посочва се, че Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенският симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота – Колумбия, Оркестърът на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и много други.

От визитката на Найден Тодоров се разбира също, че се изявява като телевизионен водещ на предаването “На концерт с БНТ 2” и пише разкази, като първата му книга, кръстена “Полъх от ангели”, е излязла през миналата година.

/e-Razgrad/

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.