Радев поиска здравен протокол за изборите, а министърът – точна дата

Президентът Румен Радев поиска здравен протокол за провеждането на парламентарните избори, а министърът на здравеопазването Костадин Ангелов – точна дата за провеждането им.

“В момента, в който президентът каже дата, ще представим протокола”, каза Ангелов на консултации при президента Румен Радев за мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите. Здравните власти готвят протокола за провеждане на изборите на 28 март в пандемична ситуация, каза министърът. Началникът на ваксинационния щаб Красимир Гигов потвърди, че при добра организация, изборите биха могли да се проведат на 28 март.

“Всичко, което сме направили до момента, са серия от консултации, срещи. Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Този протокол трябва да има две много важни тези, които трябва да бъдат решени. Първата теза е как гласуват българските граждани безопасно и как гарантираме конституционното право на всеки български гражданин, включително и на гражданите, които са в изолация, тоест с позитивни тестове и гражданите, които са под карантина, контактните от първи ред. другото нещо, което трябва да гарантираме и защитим – втората теза, е как гарантираме безопасността на всички служители, които са ангажирани с провеждането на изборите и по-специално членовете на секционните комисии”, заяви министърът.

Ангелов увери, че е взет предвид опитът на държавите, в които са провеждани избори до този момент, “като изключително много сме пречупвали всеки един опит през националния бит и националните потребности на българския народ, защото всички сме свидетели, че нито един опит на която и да е държава по света не е универсален и не може да бъде приложен на 100% на територията на България”.

“Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така да се гарантира и тяхното здраве”, заяви президентът Румен Радев. “Неведнъж всички медицински специалисти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори”, добави той.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.