Радар на Шуменското плато засича опасност от градушки в Разградско, при нужда пристига самолет от Горна Оряховица

В пълна експлоатация е двудиапазонна доплерова метеорологична радарна станция на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ), разположена край Шумен, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Станцията извършва пълно сканиране на атмосферата в радиус 300 км на всеки 4 минути и подава информация в националната система за противоградна защита.. По този начин се осигурява 24-часово качествено радарно наблюдение на атмосферата над Северна централна и Североизточна България / в това число и територията на цялата Разградска област.

При сигнал за тревога за възможна градушка, ще се вдигат самолетите от базата в Горна Оряховица.

Инженери започнаха инсталирането на Шуменското плато произведения в САЩ радар през май тази година. Обслужват го петима служители. Радарната антена с диаметър 4,5 метра е поставена на 15 метра височина в радиопрозрачен купол с диаметър 6 метра.

Точно преди седмица след сигнал за опасност Изпълнителната агенция за борба с градушките разби със самолет градоносни облаци в Шуменска област. Подобно третиране със сребърен йодид се извърши там за първи път.

Самолетът е излетял от базата в Горна Оряховица  и е летял над Осмар, Дибич, Мадара, както и над общините Хитрино и Венец.

Радарът в Шумен следи облаците от началото на тяхното възникване до изчезването им. Дава възможност и за детайлен анализ на структурата на мощните градоопасни облаци, необходим за провеждане на противоградови въздействия със самолети в този район. Заедно с останалите шест радарни станции на ИАБГ в Долно Церовене, област Монтана; Бърдарски геран, област Враца; Ярлово, област София; Голям чардак, област Пловдив; Поповица, област Пловдив и този в Старо село, област Сливен, изцяло се покрива територията на България.

Че Изпълнителна агенция за борба с градушките ще изгради доплеров радар в бившето поделение „Погребите“ се знае още от август 2018 година, когато Министерски съвет гласува прехвърлянето на имота.

Изборът на Шуменското плато за разполагане на новия радар е направен заради доброто му местоположение и голямата надморска височина.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.