Радан Кънев: Еврокомисия начело с Урсула фон дер Лайен ще е имитация на загриженост

Евродепутатът на “Демократична България” Радан Кънев използва профила си във “Фейсбук”, за да обяви, че подкрепата му за Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия не е безусловна, тъй като тя е “изключително предпазлива в ангажиментите си за налагане на върховенството на правото и общо европейско правосъдие”.

Той уточнява, че на заседание на групата на Европейската народна партия (ЕНП) е получил поздравления за мнението, което е изказал, тъй като “мнозина мислят като теб, но си мълчат”.

Въпреки изказването на Кънев, Урсула фон дер Лайен опита да спечели подкрепата на евродепутатите за кандидатурата си за следващ председател на Европейската комисия, като им обеща да се фокусира върху насърчаването на върховенството на закона, конкурентоспособността, цифровизацията и борбата с климатичните промени.

“По всичко личи, че цената на подкрепата за нея е била смекчаване на политиката към държавите с процедура по чл. 7 (Полша и Унгария) и тези с мониторинг (България и Румъния). И по-лошо – ЕНП предлага в Комисията по граждански права и правосъдие двама зам. председатели от управляващите партии в Унгария и България. Това е ясен знак, че в тази комисия няма да се търси действителен натиск за реформи, а ще е поредна имитация на загриженост”, пише Кънев.

“Нека сме наясно – и процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, и Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM) са инструменти за защита на гражданите на държави, чиито правителства нарушават основни демократични норми и не гарантират справедливо правосъдие”, допълва той.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.