Първият изцяло турски автомобил ще е на ток

Годината е 2014-а. Ердоган, който към този момент е премиер, открива поредния автомобилен завод в Турция на "Форд Отосан"

Първият автомобил изцяло турска разработка ще се движи на ток, съобщи вестник “Дейли Сабах”. Той се очаква на пазара през втората половина на 2022 година и ще изминава с един заряд до 500 километра. Новината съобщи министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк.

По проекта изцяло турски автомобил се работи от зимата на 2017 година, а през август миналата година беше създаден джойнт венчъра” Турска автомобилна джойнт венчър група” (TOGG). В него акции имат пет от големите холдинги в страната Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell и Zorlu Holding и Съюзът на турските търговско-промишлени палати.

Автомобилът ще бъде “от горе до долу турски”, като целта е от каросерията до гумите всичко да бъде на 100 процента местно производство. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган резервира за себе си първата сглобена кола.

“Отсега обявявам, че съм кандидат за първата кола, при условие че платя нейната цена”, обяви турският държавен глава през ноември 2017 г. Според него това е стъпка към независимостта на Турция. “Вече я няма старата Турция, на която в миналото контролираха всяка стъпка и с чието бъдеще си играеха така, както си пожелаят”, каза още той.

Според Варанк вече има разработени четири прототипа, които преминават тестове. Той подчерта, че това не е просто автомобилен проект, а цялостна трансформация на автомобилната индустрия в страната. Министърът посочи, че турският автомобил ще е конкурентен на моделите, произвеждани от страни като Германия, Франция, Япония, Корея и т.н.

“Електрическото задвижване, софтуерът, автономното шофиране, технологиите за батериите насочват автомобилната индустрия в съвсем нова посока и ние имаме възможността да яхнем вълната”, допълни Мустафа Варанк.

Той каза още, че предстои скоро да се обяви местоположението на център за проучвания и развитие на проекта и заводът за производство. Според министъра колата ще е ценово атрактивна и ще е без конкуренция.

Турция има 15-годишен план за развитие на своя автомобилен проект, който предвижда разработване и пускане на пет изцяло нови модела и три фейслифта на вече съществуващи. За момента с работата са ангажирани 40 инженери, като до края на годината техният брой ще нарасне до 300. Проектът е един от най-важните за отбелязване на 100-годишнината на турската република, която се отбелязва през 2023 година.

Мустафа Варанк не скри, че има планове и за износ, като различни институции и неправителствени организации имали готовност да помогнат. Преди да се стигне до експорт обаче, колата трябва да мине процедури по тестове и одобрения.

Турция има достатъчно опит и кадри за реализацията на подобен проект, тъй като в страната има има десетки заводи за производство на автомобили на компании като “Тойота”, “Хюндай”, “Форд”, “Пежо” и т.н. Страната е и фаворит за привличането на новата производствена мощност на “Фолксваген груп”, за която се бори и България.

От 1968 година съществува турската марка автомобили “Тофас”, която произвежда по лиценз модели на “Фиат”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.