Путин вкара руската армия в Донбас

Руският президент Владимир Путин инструктира Министерството на отбраната да осигури поддържането на мира в ДНР и ЛНР от руските въоръжени сили, съобщиха руските агенции.

“Във връзка с призивите на ръководителите на ДНР и ЛНР, Министерството на отбраната на Руската федерация да гарантира, че въоръжените сили на Руската федерация на територията на републиките изпълняват мироопазващи функции до сключването на договора “, се казва в президентския указ.

Става дума за Договор за дружба, сътрудничество и взимопомощ с всяка от тях, за който на външното министерство се възлага да започне преговори с властите в Донецк и Луганск. Указът влиза в сила незабавно. Колко ще отнемат установяването на дипломатически отношения, преговорите, подготовката на договор, представянето, подписването и ратифицирането му не е ясно.

В обръщението си тази вечер Путин каза, че Москва изисква от властите в Киев “незабавно да прекратят бойните действия (…) в противен слчай цялата отговорност завъзможно продължаване на кръвопролитието изцяло и напълно ще лежи насъвестта на управляващият територията на Украйна режим”. В края той обяви, че незабавно признава т.нар. Донецка и Луганска народни републики.

Веднага след това руските телевизии предадоха кадри как той влиза в една от залите на Кремъл, където го чакат лидерите на двете сепаратистки територии в Украйна и подписа указите за признаването им. Не е ясно дали обръщението му и особено церемонията не са били записани предварително.

Подписаните от президента документи трябва да бъдат ратифицирани от Федералното събрание, което Путин призова изрично да побърза.

Тепърва ще се види вида, числеността и разположението на тези руски “миротворци”. Но първите коментари са, че това няма да изглежда като военната офанзива, за която Западът предупреждава през последните седмици. Въпросът е какво ще стане при контакта на тези руски части с украинската армия по линията на разделение.

Както и дали изобщо тази линия вече съществува, след като тя бе уговорена в рамките на Минските споразумения, а те вече не същесвуват с едностранния акт на Путин.

Dnevnik.bg

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.