Прощалната обиколка на Меркел продължава в Турция

Световната обиколка, с която завършват 16-те години на власт на германския канцлер Ангела Меркел, продължава със среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Канцлерът, ключова фигура в опитите за балансирани отношения с Турция (и често критикувана за недостатъчно решителен подход за срива на демокрацията и човешките права в страната), за последно бе в Турция през януари 2020 г., преди пандемията.

Отношенията между Берлин и Анкара винаги са били важен фокус по време на управлението на Меркел. Берлин бе основният противник на усилията на Париж да се предотврати налагането на санкции срещу Турция заради повишената – и създаваща напрежение – активност в Източното Средиземноморие. В Германия е най-голямата общност етнически турци в ЕС.

Към Меркел често има критики, че с толерирането на множество политики на Ердоган насърчава авторитарния уклон на управлението. Други в Германия приветстваха усилията ѝ Европа да влезе в диалог с Турция, за да предотврати евентуална нова мигрантска криза от Афганистан.

Ситуацията в последната държава ще е част от обсъждането на външнополитическите теми, включително Либия и Сирия.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.