Професионални домоуправители ще си сътрудничат с пожарникарите за поддържане на етажната собственост в блоковете

По инициатива на Професионалния домоуправител „Хоум сървиз“, на работна среща с ръководството и служители на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Разград бяха обсъдени  възможностите за сътрудничество между професионалния домоуправител и държавната институция.

Най-честите проблеми са свързани с поддържането на общите части в сградите в режим на етажна собственост, в които често собствениците, обитателите или ползвателите складират камари мебели, шкафове, леснозапалими материали, стара битова техника и разни други ненужни вещи. Всичко това влошава санитарно-хигиенните условия и затруднява достъпа в сградата и апартаментите при възникнали аварийни ситуации. Акцентирано беше върху необходимостта да се провеждат активни инициативи, насочени към осигуряване на безопасното ползване на отоплителните уреди на твърдо гориво и поддръжката на комините в изправно състояние през зимния отоплителен сезон.

В хода на срещата бяха набелязани и конкретни мерки за съвместни действия: при конкретно подаден сигнал до РСПБЗН за констатирани нередности в общите части, експертите ще извършват в рамките на своите компетенции проверки на място, след което ще издават предписания на домоуправителя за предприемане на мерки за отстраняването им. /например – жилищен блок в жк „Орел“, където входната врата отвътре е без монтирана дръжка и се отваря единство с чип, или – пак в „Орел“, където външното тяло на климатика е сложено над входната врата на апартамента, който го ползва – б.а. /.

Домоуправителите ще имат задължението да сведат до знанието на етажната собственост и при необходимост до конкретен собственик дадените предписания и срока за тяхното изпълнение. При неизпълнение, домоуправителят има правото да съставя протокол за неизпълнение на дадените от длъжностно лице предписания, след което ще търси съдействието на Общинската администрация за налагане на административни наказания.

И накрая – но съвсем не на последно място, домоуправителите ще търсят експертната оценка на специалистите при предстоящи ремонти на конкретна етажна собственост, за да бъдат съобразени те с актуалните противопожарни изисквания. Такова съдействие вероятно ще се търси и при предстоящото издаване на техническите паспорти на сградите.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.