Промени в Закона за движение по пътищата

Собственик, който е прехвърлил автомобила си до 27 декември 2017 г., но купувачът не е регистрирал колата на свое име в законоустановения срок, ще може да подаде копие на документа за продажба в Пътната полиция до края на 2023 г.

Това приеха окончателно депутатите с промените в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ.

Поправката в закона се прави заради недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача. След подаване на документа регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно, а в автоматизираната информационна система от отдел „Пътна полиция” се вписват данни за купувача, номер и дата на документа за прехвърляне на собствеността.

„Пътна полиция” издава удостоверение, което съдържа информация за датата на прехвърлянето и датата на служебното прекратяване на регистрацията.

Разпоредбите ще се прилагат и когато собствеността на автомобила е прехвърлена на лице, което не е български гражданин, или договорът е сключен извън територията на България.

Промените се налагат заради купувачи, които злоупотребяват и в момента няма законов ред, по който продавачът да защити правата си.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.