Прокуратурата: Пристанището на Доган и сгради в “Росенец” са построени без разрешение

Множество нарушения – липса на инвестиционни проекти и на документация, на издадени разрешения за строеж, както и данни за документно престъпление.

Това са част от изводите от проверката на Върховната административна прокуратура (ВАП) в местността Росенец, в която се намира и летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. От тях може да се заключи, че през годините той е строял без да преминава през обичайните процедури и никой не контролирал какво се изгражда там.

Проверката, започнала след акцията на лидера на “Демократична България” Христо Иванов, който се опита да акостира на плажа пред сараите, но охрана на НСО не го допусна, е открила, че:

– Крайбрежна плажна ивица няма статут на морски плаж, като до нея няма свободен достъп. Той е ограничен от поставена строителна ограда от метални платна;

– За поземлен имот, който е държавна собственост, няма съставен акт за държавна собственост.

– Пристанът за яхти пред сараите няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж;

– Не се съхраняват и строителни книжа, както и няма искания за издаване на разрешение за строеж на мостик – кейова стена;

– Пристанището няма и удостоверение за експлоатационна годност;

– За сградите около основния комплекс на Ахмед Доган – бунгала, постройки и оранжерия, не са били представени строителни книжа, а в общината в Бургас не са открити одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж;

– Постройката, в която се намира охраната на обекта, също няма строително разрешение;

– Има данни за документно престъпление, защото пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. Материалите за това са изпратени на държавното обвинение;

 

Липсата на разрешително за строеж означава, че строежът е незаконен и трябва да бъде премахнат коментираха пред “Дневник” юристи. Дори Доган да реши и да поиска да узакони строежите, първо ще трябва да ги събори и след това да започне наново процедура.

Според съобщението на прокуратурата “във връзка с установеното строителство по отношение на пристан за яхти и лодки и липсата на разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти, както и това, че строежът е III категория, е изпратено писмо до началника на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) (която е към регионалното министерство – бел.ред,) да упражни правомощията си като предприеме конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и уведоми ВАП за това и изпрати копия от актовете”.

Това означава, че началника на Дирекция за национален строителен контрол ще трябва да издаде заповед за премахване на незаконните строежи.

Данните за документно престъпление ще трябва да бъдат разгледани от прокуратурата, която да прецени дали да образува досъдебно производство и срещу кого.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.