Производителите на олио си искат украинския слънчоглед

За разлика от повечето земеделски производители, преработвателите на слънчоглед у нас са против забраната за внос на суровини от Украйна.

Причината е, че произведеният у нас слънчоглед не е достатъчно за преработка и те не могат да си изпълнят сделките за износ, съобщи БНТ.

3 милиона тона слънчоглед са били преработени у нас през миналата година. Реколтата в страната е била 2 050 000 тона. За да работят максимално преработвателнелните предприятия, сме внесли 1 милион тона слънчоглед – голяма част от него е от Украйна.

Според преработвателите, спирането на вноса сериозно ще навреди на производителите на олио. “Ние сме в подкрепа на нашите производители, но ако вносът на слънчоглед се ограничи, ние сме принудени да работим с половин капацитет или въобще да спрем и това за нас е пагубно”, каза Яни Янев от Асоциацията на преработвателите на слънчоглед.

И от Асоциацията на търговците на зърно смятат, че страната ни се нуждае от значителен внос на слънчоглед. “България внася слънчоглед от над пет години. На практика страната трябва да внася големи количества слънчоглед, тъй като има много големи преработвателни мощности за преработка на слънчоглед у нас”, обясни Тодор Стойков.

trud.bg

Hits: 13

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.