Продадоха на търг два от най-големите диаманти в света

На търг на Кристис са продадени жълт и бял диаманти, за които се смята, че са едни от най-големите в света.

Белият камък, наречен “Scala”, бе продаден за 21 681 000 швейцарски франка. Диамантът с крушовидна форма е с тегло 228,31 карата. То е с размера на топка за голф. Предишният собственик го е носил като огърлица. Диамантът, от който е направен, е добит в Южна Африка в началото на 2000-та година.

Според репортаж на CNN това е най-големият бял диамант, предлаган някога на търг. Според съобщения в медиите обаче той не е оправдал очакванията на търга.

Посочената на уебсайта оценка е от 19 до 30 милиона швейцарски франка. Според France 24 е имало големи надежди, че „Scala” ще счупи световния рекорд за продадени бели диаманти. Последният е поставен през 2017 г. – тогава камъкът с тегло 163,41 карата е продаден за 33,7 милиона долара.

Жълтият диамант, който е продаден на търга се нарича “Червеният кръст”. Историята на камъка е свързана с тази организация.

За първи път е закупен през 1918 г. на хуманитарен търг в полза на Червения кръст. Продажбата започнала при начална цена от три хиляди лири стерлинги и накрая е бил продаден за десет хиляди, което е изумителна цена за онова време (приблизително 740 000 щатски долара, както съобщава France 24).

Този път камъкът е продаден за 14 181 250 швейцарски франка. Част от сумата ще бъде дарена на Международния комитет на Червения кръст със седалище в Женева.

Жълтият диамант е почти толкова голям, колкото и “Scala”. Теглото му е 205,07 карата. Диамантът, от който е изработен, е намерен в южноафриканска мина през 1901 г. Според CNN и France 24 първоначалната му оценка е от седем до десет милиона франка.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.