Прогноза: състоянието на финансовата индустрия в България през втората половина на 2021 г.

Състоянието на финансовата индустрия в България и по света през 2020 и 2021 година е тясно свързано с разпространението на Ковид-19 и всички последствия върху икономиката, живота, битието и доходите, произтичащи от него.

Състоянието на кредитната индустрия и през втората половина на 2021 година ще бъде пряко зависимо от развитието на пандемията.

За първата половина на 2021 година БНБ отбелязва спад в броя на изтеглените кредити и растеж на влоговете в България – това са т.нар. предпазни спестявания, породени от несигурността за доходите и работното място, предизвикани от пандемията. Очаква се растежът на депозитите да се забави постепенно едновременно с трайното овладяване на пандемията и възстановяването на икономическата активност. Процесът ще бъде наблюдаван още през втората половина на 2021 година, но най-трайно ще се наложи едва след цялостното овладяване на пандемията. Предвижда се, че на този етап лихвите по депозитите ще се запазят ниски, поради многото привлечени средства от финансовите институции.

За втората половина на 2021 година БНБ прогнозира задържане или едва доловимо и незначително покачване на броя на кредитите. Подемът се очаква година по-късно – през 2022 г. Прогнозата за 2021 г. сочи увеличен дял на необслужените кредити. Това би довело до повишени лихвени проценти, затегнати кредитни стандарти от страна на банковите финансови институции и по-големи изисквания към кандидатстващите за кредит, на които трябва да отговарят, за да им бъде отпуснат такъв. Като цяло затягането на изискванията в кредитната индустрия няма да позволи на много хора да получат необходимия им кредит, което също обяснява задържането на кредитните нива през годината. Необходимостта от финансова помощ за тези граждани ще се задоволява предимно от фирмите за бързи кредити.

По отношение на бързите кредити се забелязва покачване на интереса към тях. На особен интерес се радва т.нар. бърз заем до заплата, който се отпуска онлайн по опростена процедура и е удобен, лесен и бърз начин потребителите да получат необходимите им средства. Надеждата е тези заеми да бъдат обслужвани редовно, за да позволят задържане на лихвите на сегашните нива.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.