Присъда за жена – укрила данъци в особено големи размери

Състав на Окръжен съд – Разград призна за виновна 46-годишна жена, че е укрила данъчни задължения в особено големи размери и ѝ наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, като отложи изпълнението на наказанието за изпитателен срок от четири години, съобщиха от пресслужбата на съда.

Тя ще трябва да заплати и разноски по досъдебното производство в размер на 1389.60 лв. Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие като подсъдимата призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт.

От събраните доказателства по безспорен и категоричен начин е установено, че в периода 01.01.2014 год. до 12.03.2016 год., в Разград, в условията на продължавано престъпление, Цонка Н. в качеството си на едноличен собственик на капитала и представляващ търговско дружество със седалище в Разград като данъчно задължено лице по смисъла на Закона за ДДС, избегнала установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – данък върху добавената стойност в размер на 137 478.52 лева.

Подсъдимата като посредствен извършител, чрез фактическите действия на счетоводител, потвърдила неистина в подадените в Териториална дирекция на НАП – Варна – офис Разград 26 справки-декларации, като използвала документи с невярно съдържание при представяне на информацията пред органите по приходите.

Освен това не издала фактура или друг счетоводен документ за извършените продажби и допуснала осъществяването на счетоводството в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния съд във Варна.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.