Претендентите за премиерския пост на Обединеното кралство стават все повече

Вече има почти пълна яснота кои ще бъдат кандидатите за нов лидер на британската Консевративна партия и следващ премиер на страната, съобщи БНР в кореспонденция от Лондон.

В четвъртък Борис Джонсън подаде оставка като лидер на партията, но ще остане на поста си като премиер, докато не бъде избран негов наследник.
Двама бивши министри на здравеопазването са последните имена във вече дългия списък на кандидати – Саджид Джавид и Джереми Хънт.
Всеки претендент намира свой начин да обяви кандидатурата си. Джавид и Хънт наравиха това в статии във вестник “Сънди телеграф”. И двамата призовават за намаляване на данъците. Джавид говори за премахване на увеличението на националната застраховка, а Хънт иска да помогне на бизнеса.
Назначеният в сряда за министър на финансите Надим Захауи и министърът на транспорта Грант Шапс също са сред последните кандидати. Шапс между другото заяви, че през последните 3 години никога не е заговорничил срещу Борис Джонсън, което бе изтълкувано като упрек към колегите му, че са свалили премиера от власт.
Съюзници на външния министър Лиз Тръс казаха, че тя ще се включи в надпреварата, сочи информация на “Мейл он сънди”.
Министърът на отбраната Бен Уолъс, смятан за един от водещите претенденти, обаче заяви, че няма да се кандидатира. Графикът за избора на нов лидер ще стане ясен в началото на следващата седмица, но дотогава със сигурност ще има още имена и повече подробности какви приоритети ще има всеки кандидат.
Дир.бг

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.