Преображение Господне: Големият летен празник на промяната

Вярва се, че на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход.

За да укрепи вярата им, Исус и тримата му ученици се изкачили на Таворската планина. След вглъбена молитва, Исус изведнъж се преобразил – лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стояли библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи. В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за “Освещаване на гроздето”.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение небето се отваря и сам Господ се показва на Божията врата. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.

Според народните вярвания от Преображение Господне лятото се пречупва и времето се преобръща – върви към есента и студа. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват и вече не стават за къпане.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.