През 2022 г. са ремонтирани под една трета от обещаните километри, на книга остана и ремонтът на пътя през Балкански

През 2022 г. са ремонтирани едва една трета от планираните километри пътища и нито един участък от магистрала и първокласен път, е равносметката на “Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

Това е цената на безвремието, в което изпадна системата в опит да се пренастрои след подхода на ГЕРБ, при който е възлагана повече работа без да е осигурено финансиране. Чести смени на пътни шефове, невъзможност да бъдат платени извършени работи, лошо качество, необмислени условия в заданията, нелепи управленски решения – така сдружения на ползвателите на пътищата обобщиха пред “Дневник” проблемите, заради които трайното подобряване на състоянието им се отдалечава във времето.

През 2022 г. агенцията е завършила ремонта (основен и текущ) на 970 км пътища (включително магистрали, както и първокласни, второкласни и третокласни пътни артерии), се посочва в отговор на въпроси от “Дневник”, но от предоставената разбивка се вижда, че реално ремонтираните километри са всъщност по-малко.

През април 2022 г. АПИ одобри инвестиционна програма за годината, която предвиждаше да бъдат ремонтирани около 3000 км пътища. Текущ ремонт се планираше за около 1300 км пътища. За над 1200 км трябваше да продължат ремонти, започнали през 2021 г. Основен ремонт следваше да се прави на 230 км, за които имаше проектна готовност.

Равносметката след края на годината е, че са завършени текущите ремонти и поддръжката на 863 км пътна мрежа:

  • около 618 км – ремонтът е започнал през 2021 г. и работите са приключили 2022 г.
  • около 245 км пътища, които са започнати и завършени през 2022 г.

От АПИ уточниха, че за основния ремонт на около 2000 км пътища областните пътни управления са обявили търгове за избор на изпълнители за изготвянето на технически проекти, което означава че те са в съвсем начален етап. Чак след като техническите проекти станат готови, ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение. След това при осигурено финансиране ще се обявят обществените поръчки за избор на изпълнители на строителните работи и на строителния надзор.

Dnevnik.bg

На снимката: И 12-километровата отсечка от главния път Разград-Русе през Балкански до Благоево бе в плана на АПИ за ремонт през 2022 г. Но си остана само на книга…

Hits: 2

One Reply to “През 2022 г. са ремонтирани под една трета от обещаните километри, на книга остана и ремонтът на пътя през Балкански”

  1. Ремонтираните участъци по пътя за Попово август месец, малко след разклона за Пчелина вече са се нацепили, а зимата още не е почнала.
    Предполагам оправданието на ОПУ, ще е претоварени камиони, ама същите камиони минават и през с. Ломци, и там има ремонтирани участъци, ама те не са се нацепили. Прокуратурата да се самосезира!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.