Президентът Румен Радев ще е гост на Празника на Разград

Президентът на Република България Румен Радев ще бъде гост на тържествените събития за Деня на Разград 28 януари.

Поканата към държавния глава бе отправена от кмета на Община Разград Денчо Бояджиев и преди дни бе получено потвърждение от администрацията на президента, че ще бъде уважена. Това ще е първото официално посещение на държавния глава в Разград от началото на мандата му. Очаква се президентът Радев да присъства на част от събитията навръх 28 януари, съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Наситена с празнични събития е програмата, подготвена от Община Разград, за Деня на града 28 януари. Те вече започнаха с откриването на 7 януари на фотоизложбата на парк-музей „Шипка” на тема „Строителите на Паметника Шипка”.

Следващите събития, посветени на деня, в който се навършват 142 години от Освобождението на Разград от турско робство, са спортни – на 18-19 януари в спортна зала „Лудогорец” е турнирът по футбол на малки врати, организиран от ОС на БФС – Разград под патронажа на кмета на Разград, а на 24 януари на площад „Възраждане” от 14,00 ч. стартира крос „Освобождение”. Третото спортно събитие за празника е баскетболен турнир за момичета и момчета от 1 до 7 клас. Той се организира от Баскетболен клуб „Вълци” със съдействието на Община Разград и ще се проведе на 25-26 януари в спортна зала „Лудогорец”.

На 25 януари в 15.00 ч. от площад „Възраждане” започва рокерско шествие „Освобождението на Разград – по следите на Паметника”, крайната точка е Руският паметник в Езерче, в шествието ще участват членове на разградските мотоклубове.

На 27 януари от 10,00 ч. във фоайето на 11-я етаж на Община Разград ще бъде открита изложбата от ученическия фотоконкурс, обявен от ЦУТНТ на тема „Разград – уловени мигове”.

От 11,00 ч. е Тържествената сесия на Общински съвет-Разград, на която ще бъдат гласувани номинациите за носители на званието „Почетен гражданин на Разград”.

В 16,00 ч. в ХГ ”Проф. Илия Петров” ще бъде открита изложбата от експонати на Регионален исторически музей – Варна „Аргонавти на Свободата – Гарибалди и българите”.

В 18,30 ч. в Общинския културен център ще бъдат връчени отличията „Почетен гражданин на Разград”, след което започва празничен концерт „Среща край Момина чешма” с участието на градски любителски състави и изпълнители.

Празничният 28 януари започва със Света литургия в храма „Св. Николай Чудотворец”, началният час е 9,00 ч.

В 10,00 ч. във фоайето на Общинския културен център е партито за рождените дни на децата, родени на 28 януари, които по традиция са кръщелници на кмета.

В 16,30 ч. от Синдикалния дом започва шествие на военните икони и въвеждането им в Мавзолея-костница на пл. „Възраждане“.

Кулминация в празничната програма е площадното тържество и ритуала за поднасяне на венци и цветя пред първия в страната паметник, посветен на загиналите в Освободителната война – Мавзолея-костница на руските воини, загинали за Освобождението на Разград.

Началният час е 17.00.

Програмата за Празника на Разград е публикувана ето ТУК:

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.