Президентът Румен Радев – гост на Празника на Разград

„Не можем да продължаваме напред, ако не сме стъпили здраво на традициите и на всичко завещано от нашите предци.“

Това каза в приветствието си президентът Румен Радев, който днес бе специален гост на Празника на града, от сцената до Мавзолея-костница. „Показателно е, че той е изграден само година след Освобождението с небивалия ентусиазъм и признателност на разградчани, за да пази родовата памет, за да съхранява урока, който са завещали предците ни по родолюбие и достойнство. Искрено вярвам, че с бащина отговорност и синовна признателност този урок ще бъде съхранен и ще бъде предаван от поколение на поколение“ продължи словото си президентът.

„Днес е ден за почит към всички, които са отдали живота си за свободата, но и ден да се погледне също напред към бъдещето. Разград е богат край, не само с природа, с история, с традиции, с уникално архитектурно наследство и спортна слава, но най-вече със своите хора. На вас Майстор Манол завеща силата на съзиданието и порива към свободата, затова вие съзидавате своята съдба. Днес обаче имате и право да избирате, да  отстоявате правото на идеи, на по-достоен живот и искам в днешния празник да ви пожелая все така с достойнство да отстоявате своята славна история и традиции. Пожелавам ви също здраве, сили, висок дух и енергия, за да градим една по-достойна и добра България, за да остават нашите деца тук и да се гордеят с постигнатото от нас“, допълни президентът Радев през хилядите разградчани, изпълнили площад „Възраждане“.

Преди да пристигне на площада за общоградското тържество държавният глава се срещна с кмета на Разград Денчо Бояджиев и председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев. В срещата участваха и Димитър Стоянов – главен секретар на президента; Стефан Янев – секретар на резидента по сигурност и отбрана; Николай Копринков –  секретар по външна политика и гражданско общество и Цвета Тимева – секрeтар по регионално развитие. Кметът подари на държавния глава картина на разградския художник Тодор Тодоров.

Сред официалните гости на тържеството на площад „Възраждане“ по време на общоградското тържество бяха още: председателят на БСП Корнелия Нинова, депутатът от БСП Мартин Обрешков, областният управител Гюнай Хюсмен, Русенският митрополит Наум, представители на градовете-побратими на Разград Орел, Русия, Кълъраш и Слобозия – Румъния. На трибуната бяха и трима религиозни водачи в общината – архиерейският наместник отец Георги, районният мюфтия Мехмед Аля и пастор Николай Колев от Църквата на Назарянина. Приветствия към хората на площада отправиха Корнелия Нинова и заместник-кметът на Орел Юрий Студенников. В него участваха военно поделение от Гарнизон Шумен и Военният духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада.

В празничното си слово си кметът Денчо Бояджиев подчерта, че разградчани помнят и тачат своето минало, защото знаят, че то е най-сигурната гаранция за едно по-добро и достойно бъдеще.

Представители над 50 институции, както и множество граждани поднесоха венци и цветя пред Мавзолея-костница, в който преди това бяха внесени военни икони, донесени с атрактивно шествие с факли и знамена през пешеходната част на града, водено от наследници на поборници. След полагането им в Мавзолея-костница, държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния караул.

А на финала пищна десетминутна заря освети небето над празнуващия Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 4

One Reply to “Президентът Румен Радев – гост на Празника на Разград”

  1. ,Беше много вълнуващо тържество! Това е най-старият мавзолей-костница в България! След тържествената част, Президентът влезе сред хората и стана весело! Гордея се с моите съграждани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.