Президентът Радев очаква България да бъде приета в Шенген догодина

Президентът Румен Радев изрази днес очакване България да се присъедини към Шенген догодина. При пристигането си за участие в последното за годината заседание на Европейския съвет в Брюксел той съобщи пред български журналисти, че днес ще постави въпроса заедно с румънския си колега.

Попитан за възможността България и Румъния да бъдат разделени в този процес, държавният глава посочи, че румънската страна много ясно осъзнава, че най-добрият подход и стратегия е София и Букурещ да бъдат заедно. Най-важното е, че следващата година България ще бъде в Шенгенското пространство. Работим с Нидерландия и Австрия, заяви президентът.

По неговите думи в България тази тема звучи все още абстрактно, но е с голямо значение за развитието на страната и възхода на икономиката, за достойнството на българите като европейски граждани. България винаги е била важна и неразделна част културно-историческото развитие на Европа и е крайно време да заемем полагащото ни се достойно и равноправно място в европейското семейство. За първи път от 2011 г. България получава такава подкрепа, отбеляза държавният глава.

Радев добави, че държавите от ЕС и европейските институции оценяват полаганите от нашата страна усилия за охрана на границата. Вместо да си затваряме очите, преследваме нелегалния трафик и вече даваме жертви, допълни той по повод противодействието на потока от незаконни мигранти. Нидерландия и Австрия трябва да решат своите вътрешнополитически проблеми. Все още има претенции от тези две страни, в диалог стесняваме обхвата на техните критерии – най-сетне да бъдат точни и ясни какво искат. Напът сме да постигнем точен срок за приемането ни. Убеден съм, че догодина България ще се присъедини към Шенген, обобщи Радев.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви за българските медии в Брюксел, че отговорът на неговата страна остава непроменен. Не казваме “не”, а “не още”, поясни Рюте и припомни, че Хага иска още една оценка от Европейската комисия за върховенството на закона у нас. Надявам се на решение около лятото, оптимист съм, обобщи Рюте.

/БТА/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.