Президентът изрази съмнения за заявката на Мария Габриел за смяна на главния прокурор

Президентът Румен Радев направи първи коментар след вчерашната заявка на Мария Габриел да поиска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, ако бъде избрана за премиер.

Пред български журналисти в Република Южна Африка, където от днес е на двудневно посещение, той попита дали това е катарзис за ГЕРБ, или зад предложението стоят определени интереси.

Вчера предложената от първата политическа сила за министър-председател Мария Габриел проведе срещи с представители на ДПС, БСП и “Има такъв народ”, за да обсъди евентуална тяхна подкрепа за кабинет. Днес предстои разговор и с лидерите на “Продължаваме промяната – Демократична България”. Преди срещите Габриел представи плана си за работа, който включваше искането за отстраняване на Иван Гешев.

Радев обаче изрази съмнения около него. Той припомни как през годините ГЕРБ са подкрепяли в различни ситуации главния прокурор. Затова и попита дали заявката на Габриел е плод на закъсняло с 3 години просветление на ГЕРБ, “на внезапен катарзис” или “на определен интерес на хората, които стоят зад нея”.

“Този порив на г-жа Габриел да иска отстраняването на главния прокурор трудно предизвиква у мен възторг. Когато през 2019 г. върнах предложението на Висшия съдебен съвет за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, квотата на партията на г-жа Габриел го преизбра с мнозинство, с единодушие. Когато поисках оставката на Гешев, партията на Мария Габриел не само го подкрепяше, тя беше в колаборация с него. Когато назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска оставката на Иван Гешев, квотата на партията на г-жа Габриел го спаси отново единодушно”, каза Радев.

“Корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен. Аз се надявам бъдещият премиер да узрява своевременно за важните решения за България”, допълни Румен Радев.

Идеята на Габриел за отстраняване на Гешев срещна подкрепа от ДПС. Позицията на ГЕРБ и ДПС е ключова не само заради официалните партийни квоти във Висшия съдебен съвет (ВСС), но и заради неофициалното им влияние в съдебната власт и подкрепата, с която Гешев се ползваше от тях.

Dnevnik.bg

Hits: 51

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.