Президентът: Доживяхме ГЕРБ да призовава Радев да наложи вето

Доживяхме ГЕРБ да призовава Радев да наложи вето – нечувано, невиждано, така президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос, защо е публикувал толкова бързо промените в Изборния кодекс.

За целта дори беше издаден извънреден брой на “Държавен вестник”. Преди това ГЕРБ призоваха държавният глава да наложи вето.

“Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Няма основание да се бавят промените. Вие какво искате – бавене и хаос, или организация”, коментира Радев в Първомай, където беше на посещение.

Според него най-важното сега е да се направи така, че новата Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание, което ще стане, ако БСП не успее да състави правителство с третия мандат. Какво ще направят социалистите ще бъде решено днес на пленум на партията.

“Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива права над нея са евтина пропаганда. Той не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от НС. Не мога нито да предложа, нито избера когото и да било за член”, каза Румен Радев.

Попитан за дата на евентуални нови избори президентът каза, че тя не зависи от него, а от хода на конституционната процедура за съставяне на правителство. Радев изрази надежда, че БСП ще успее да направи кабинет. Той отказа да отговаря на въпроси за бъдещо служебно правителство с аргумента, че това сега не е на дневен ред.

В началото на изказването си пред журналистите Румен Радев поздрави българите с деня на труда 1 май. Той изрази съжаление, че в България пътят към успеха минава не през труда, а през корупцията и клиентелизма.

“Такова общество е обречено на постоянна криза”, допълни президентът. Той благодари на всички българи, които с почетен труд съграждат и пазят България.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.