Председателят на Общинския съвет: 2023-та ще бъде посветена на разградската духовност и култура

„Вече е традиция е точно в Деня на Разград да посвещаваме годината на значителни събития и личности, свързани с историята на града.

Ръководството на Общината ще посвети цялата 2023 г. на разградската духовност и култура. Ще има много събития, на които ще споменаваме с почит и благодарност всички наши предци, създали и опазили градската и родова памет на нашия край.“ Това обяви в словото си председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев в началото на тържествената сесия за празника на Разград – 28 януари.

Според него има всички основания за това. „Защото днешната разградска култура и духовност, стъпила върху тяхното наследство, достойно продължава този безкраен път към бъдещето“, мотивира идеята Стоян Ненчев.  „28 януари е ден, в който населението на Разград посрещна свободата и видя сбъдната мечтата, че ще може да съгради отново своята българска държава. След нас – днешните разградчани, ще дойдат следващи поколения, убеден съм, че те ще бъдат достойни наследници на нас и на тези преди нас”, завърши словото си председателят на ОбС.

Тържествената сесия на местния парламент започна с химните на България и Европа. След това съветниците гласуваха номинациите за нови почетни граждани на Разград. Тази година те са: Герхард Робел, председател на немската фондация „Света Филомена“ , която организира немски фирми, институции и граждани и изпраща ежегодно в Разград подаръци в подкрепа на хора в нужда от Лудогорието; Ремзи Осман – седемкратен световен шампион по борба при ветераните – за изключителни постижения в областта на спорта и дългогодишна обществено-полезна дейност; Стоян Стоянов – дългогодишен директор на Историческия музей в Разград /посмъртно/ – за изключителни постижения в областта на музейното дело и археологията и техния принос в националната и световна култура. Връчването на отличията е тази вечер на специална церемония в Общинския културен център.

Гости на тържествената сесия бе делегация от Кълъраш, град побратим на Разград, начело с кмета Мариус Дулче. Поздравителен адрес по повод празника разградчани получиха от президента Румен Радев, прочетен от председателя на ОбС Стоян Ненчев. „Миналото е повод за самочувствие и вие, разградчани, има с какво да се гордеете – земята ви е приютявала множество цивилизации и култури, съхранила е автентични артефакти, дала е подслон и поле за изява на възрожденци и просветители, на дарования и таланти, записали имената си в златните странници на Отечеството“, се казва в документа.

Поздравителни адреси изпратиха още: областният управител на Разград Драгомир Златев, народният представител Гюнай Хюсмен, фирми, институции и организации.

/e-Razgrad/

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.