Предлагат на щаба затягане на анти-COVID мерките

Затягане на анти-COVID мерките ще предложи на Националния оперативен щаб директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Това заяви той в ефира на bTV, коментирайки ситуацията с разпространението на коронавируса у нас. Според него, ако хората носеха маски, заразените щяха да са на половина по-малко. Повече от 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат че това са конспиративни теории, но коронавирус има, заяви Балтов. Той е категоричен, че ръстът на заразените у нас е от неспазване на елементарните мерки. “Носете маски, спазвайте дистанция, мийте си ръцете и дезинфекция”, призова той.

“Лятото всички бяхме на открито. Това е оказало влияние, но в момента, в който социалната дейност започна да става на затворено, веднага се вдигна процента”, посочи Балтов. В магазините хората са с маски, но в градския транспорт не са, в офисите масово не се носят маски, констатира той и подчерта: “Във всички закрити помещения трябва да се носят маски”. Според него най-вероятно в НОЩ ще бъде обсъждано да се въведе изискване във всички работни помещения да се носят маски. “Бих го препоръчал на щаба. Не смятам, че това ще накърни на някого самочувствието. Ще препоръчам носене на маски в офис пространствата”, добави директорът на “Пирогов”.

Младите нямат усещането, че могат да причинят страдание на по-възрастните, които ги заобикалят, коментира още той и отбеляза, че сега заразените у нас са 40 на 100 000 души. В момента сме в оранжевата зона. Ако така продължават нещата, нищо чудно да влезем в червената зона, посочи Балтов и уточни, че това означава, че Европа ще ни посочи в червения списък, което предполага намаляване на движението, свободното движение на хората, намаляване на притока на туристи и ще се промени статуса на България Тук имаме един от най-разхлабените мерки. Най-вероятно ще се стигне до промени, смята Балтов. Той успокои, че засега нещата са под контрол и няма опасност от срив на здравната система.

/e-Razgrad/

Снимка: hinkStock/Getty Images

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.