Правителството на САЩ изненадващо отмени забраните за студенти от чужбина

Администрацията на президента Доналд Тръмп изненадващо отмени почти всички ограничения за чуждестранни студенти, които бе въвела миналата седмица. Това стана сред масови критики и под натиска на висши училища и бизнес средите, допълва “Ройтерс”.

В страната има над 1 милион студенти от други държави, които са важен източник на приходи за университети и колежи. Но преди броени дни администрацията обяви, че обучаващите се във висши училища, където заради пандемията ще има само онлайн курсове, трябва да напуснат.

През март бе оябвено и силно ограничаване издаването на студентски визи F-1 и M-1 за млади хора от чужбина, идващи да учат при същите условия, но имиграционните власти го анулираха на 6 юли без обяснения. Условието сега е ВУЗ-овете да имат присъствени или смесени присъсвени и онлайн курсове.

Мярката неприятно изненада университетите и редица от световно известните сред тях като Харвард или Масачузетският технологичен институт заведоха съдебни жалби. Същото направи коалиция от властите в няколко щата, а от трета страна оспорват големи компании.

Съдебно заседание по жалбата на Харвард и MIT имаше днес и то продължи по-малко от 4 минути. Съдията заяви, че федералната администрация и университетите са се споразумели, мярката се отменя и се възстановява досегашното положение.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.