ПП „Републиканци за България“: Приоритетите ни в секторите икономика и финанси и управление на средствата от ЕС

ИКОНОМИКА

Предвиждаме да изградим сигурна и предвидима бизнес среда Сигурната и предвидима бизнес среда е задължително условие за развитието на икономиката. Тя стимулира инвестиционната активност, насърчава предприемачеството и увеличава възможностите за извършване на стопанска дейност. Създадава нови работни места и допълнителни възможности за професионална и лична реализация.

Създаване на бизнес хъбове във всеки от шестте икономически района за развитие

Целта на инициативата е да подпомогне развитието на малките и средните предприятия в страната. Новоизградената мрежа от бизнес хъбове ще работи съвместно с вече утвърдените фондове за набиране капитал и ще осигурява необходимата експертна и логистична подкрепа на стартиращи и вече съществуващи фирми. По този начин ще подпомогнем техния растеж и намирането на нови пазари за техните стоки и услуги.

Семейните, микро, малките и средни бизнеси са гръбнакът на всяка икономика

Само развитието на малкия, средния и семейния бизнес може да повиши чувствително доходите и значително да подобри начина на живот на семействата и домакинствата във всички райони на страната. Тези предприятия генерират доходи, заетост и са в основата на икономическия растеж.

Възнамеряваме да предоставим повече гаранции за бизнеса и да осигурим допълнителни възможности за рисково финансиране. Предвиждаме и мерки за преодоляване на разминаването между търсените и предлаганите умения на пазара на труда.

Въвеждане на ускорена амортизация

Амортизацията влияе пряко на инвестициите в производствени мощности и повишава капацитета на фирмите да се самофинансират и разширяват дейността си. Ускорената амортизация ще засили процеса на подмяна на оста-релите и неефективни производства. Тя ще повлияе позитивно на конкурентоспособността на българската икономика и ще подпомогне инвестициите в нови, високотехнологични мощности.

Подкрепа за дейността на самонаетите лица, фрийлансърите, работещите от дома, и хората със свободни професии

Предвиждаме да създадем работещи механизми за реална пазарна реализация на продуктите, дейностите и услугите на предприемачите, самонаетите лица, фрийлансърите, работещите от дома и хората със свободни професии. Ще подкрепим тази икономическа група чрез насочването на програми от гаранционните и рисковите фондове към нея.

Стимулиране на социалните инвестиции

Предлагаме финансиране на проекти за развитие на социална инфраструктура, социални предприятия, образование, обучение, включително училища и университети, услуги по домовете и интеграция на уязвимите групи. Това ще бъде постигнато чрез въвеждането на финансови инструменти, финансирани от фонда InvestEU и предоставени пряко или косвено чрез финансови посредници и инвестиционни платформи.

ФИНАНСИ И УПРАВЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕС

Връщане към политиката на строга финансова дисциплина

Непремерените предизборни харчове на правителството ограничават значително възможностите за маневри на следващото управление, като го изправят пред три непопулярни възможности – да вдигне данъците, да съкрати разходите или да вземе нови заеми. Смятаме, че тази политика е недалновидна в дългосрочен план и предвиждаме да върнем България към наложения във времето успешен модел на строга финансова дисциплина.

Намаляване на служителите на държавната администрация наполовина и 50% увеличаване на заплатите на останалите

Заедно с въвеждането на електронното управление предвиждаме и извършването на административна реформа, която ще увеличи многократно качеството на публичните услуги. В резултат ще имаме по-малко служители, които ще работят значително по-ефективно. Заплащането им ще се увеличи чувствително, а времето за обслужване и корупцията ще намалеят.

Влизане в еврозоната при настоящия обменен курс на лева спрямо еврото Необходимо е да бъдат предприети редица действия с цел подготовка на икономиката ни за безпроблемно присъединяване и успешно членство на България в еврозоната. Това трябва да стане при запазване на валутния борд в страната и настоящия курс на лева спрямо еврото.

Запазване на плоския данък върху доходите и печалбата

Ние сме за предвидима бизнес среда в България в полза на бизнеса и гражданите и сме против въвеждането на прогресивно подоходно облагане. Плоският данък доказа, че е ефективен и значително повиши приходите в бюджета през годините, поради което възнамеряваме да го запазим.

Предвиждаме разширяване на обхвата на патентните данъци

Малките търговци, занаятчиите и много различни семейни бизнеси могат да бъдат облекчени чрез разширяването на обхвата на патентния данък. Това значително ще намали контролния, административния и счетоводния натиск върху развиващите самостоятелна икономическа дейност.

Улеснен достъп до европейско финансиране

Към днешна дата реално изплатените средства за програмния период 2014-2020 г. са само 43%. Това говори за пропуски в управлението, липса на организация и неадекватно организирани програми. Предвиждаме да опростим значително административните процедури и да подобрим програмирането, като го съобразим с реалните нужди на различните региони на страната.

Санкции за администрацията и лична отговорност при неспазване на срокове за работа с европейско финансиране

Сроковете за разглеждане и одобрение на проекти масово не се спазват, а понякога поведението на администрациите води и до невъзможност за тяхното изпълнение. Предвиждаме да затегнем контрола върху служителите на оперативните програми, чрез налагането на санкции, при установени случаи на неспазване на срокове или нарушаване на приетите процедури.

/Платена публикация/

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.