По-чистият въздух в Европа ще спаси поне 11 000 човешки живота

ЕКСПЕРТИ ОТКРИВАТ И ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ МЕРКИТЕ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19


Значителното понижаване на замърсяването на въздуха, вследствие на наложените в цяла Европа ограничения заради COVID-19, може да спаси 11 000 човешки живота.
Мерките за борба с пандемията доведоха до силното забавяне на европейската икономика. Беше намалено производството на електроенергия от въглища с 40%, а консумацията на петрол спадна с една трета. Това веднага се отрази на чистота на въздуха. Концентрациите на азотен диоксид и на фините частици PM2,5 намаляха респективно с 37% и 10% според Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух.
Страните, в които най-много хора ще бъдат спасени от смърт благодарение на по-чистия въздух, са Германия с 2 083 души, Великобритания с 1 752, Италия с 1490, Франция с 1200 и Испания с 1081.
Това подобряване на качеството на въздуха ще има и други здравни ефекти, прогнозират специалистите. Ще бъдат избегнати 6000 нови случая на астма при децата и 1900 посещения на спешните отделения заради астматични кризи.
В проучването се отбелязва, че подобно явление е било наблюдавано и в Китай. Концентрациите на азотен диоксид и на частиците PM 2,5 били спаднали съответно с 25 и 40 на сто по време на най-строгите ограничителни мерки. Това означава, че общият брой на избегнатите смъртни случаи може да набъбне многократно в световен мащаб.
Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.