По какъв начин ще гласуват хората под карантина?

ВЪЗМОЖНО Е ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ МАРТ ДА БЪДАТ ПРЕМЕСТЕНИ


Не можем да кажем как ще гласуват хора под карантина засега, ще се мисли по този въпрос, ако пандемичната обстановка продължи. Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева пред bTV.
“Според Изборния кодекс с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID не е такома увреждане, ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията, надяваме се, че ще е отшумяла до тогава”, обясни тя.
Тя смята, че има възможност, ако не се подобри ситуацията, да има отмяна с до два месеца изборите: “Но това е компетенция на президента, датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се преместят най-късно в края на май.”
Цанева отбеляза, че е възможно да има проблем с набиране на членове на сенкционни изирателни комисии заради страха от коронавируса.
Тя добави още, че е възможно изборният ден да започне по-рано с два часа или в 5 сутринта, за да се избегне струпването на хора.
Машините за гласуване ще са 9600. Няма да може да се подменят при повреда в изборния ден, защото са програмирани за определена секция.
Гласуването в чужбина ще бъде решено спрямо подадените заявления и там, където е необходимо, от позволението на дадената страна, което ще зависи и от обстановката.
Говорителят на ЦИК поясни, че се очаква да започне и имунизация сега, а това може да ограничи пандемията.
Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.