По двама под чадър в Гърция, без цигари на плажа в Турция

Не повече от двама под чадър, стига да не са от едно и също семейство, уточняват от министерство на туризма на Гърция.

Предстоящото лято в Гърция ще подложи на изпитание властите туристите, които ще решат да изкарат почивката си там. След 15 юни отпадат извънредните мерки за пътуванията, тогава се очаква да падне и 14-дневната карантина за влизащите в страната.

 

Какви ще са мерките?

Туристите ще трябва да спазват дистанция от поне два метра помежду си и да не са повече от двама души под един същи чадър на плажа, освен в случаите, когато става въпрос за членове на едно и също семейство. Носенето на предпазни маски на пясъчните ивици няма да е задължително, съобщава Бойка Атанасова, кореспондент на “Труд” в Атина.

От 1 до 15 юни мерките за задължителна самоизолация при пътуване няма да се прилагат по отношение на бизнесмени и служители в компании, базирани в България и Гърция.

Още в понеделник, 25 май, отвориха кафенета, баровете и заведенията за обществено хранене. За всички важат строги санитарни мерки. Минималното разстояние между масите в зависимост от разположението на столовете трябва да бъде от 70 см до 1,70 метра. Към момента е разрешено да се ползват само масите в пространства на открито, като максималният капацитет на маса е 6 човека, ако са от едно и също семейство или компания.

На седем въпроса, свързани с COVID-19, ще трябва да отговарят писмено всички пътници, които желаят да се плават с кораб за повече от половин час.

 

В Турция забраняват цигарите на плажа

В най-голямата курортна област на Турция вече са предвидили серия от мерки, за да защитят своите туристи. Ограниченията ще са в сила и на плажовете край брега, предава “Хюриет”. Няма да се допуска пушене на плажа, за да не се затруднява дишането на останалите летовници. Пушачите ще бъдат отделяни в специална зона.

Плажните кърпи ще бъдат поставяни на определени за целта места, като посетителите няма да могат свободно да избират къде да събират тен. Всеки от туристите ще може да разполага с площ от 9 квадратни метра. Чадърите и шезлонгите пък са оградени от мини дървена стена, която да показва докъде е площта, която ползва плажуващия.

След напускане на туриста чадърите и шезлонгите ще бъдат дезинфекцирани и ще останат незаети за поне 20 минути.

Когато искат да си вземат питие от бара плажуващите ще трябва да носят маска и ръкавици.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.