Почина френският моден гуру Пиер Карден

На 98 години почина френският моден дизайнер Пиер Карден. Това съобщи АФП, като се позова на семейството му.

Карден е починал днес сутринта в американска болница в предградие на Париж.

Прочутият гуру на “от кутюр” с италианско потекло неведнъж е споделял, че модата е неговият наркотик. Последната му поява беше на модно ревю през 2017 година.

Той е роден като Пиетро Кардини през 1922 г. в семейството на селяни от Венеция – в италианската комуна Сан Биаджо ди Калалта.

Семейството емигрира във Франция след Първата световна война. По време на Окупацията на Франция Карден е чирак при шивач във Виши, където се научава да шие, после е счетоводител в Червения кръст.

През 1946 г. става първи шивач при Кристиан Диор, след като е започнал работа в неговото ателие.

Няколко години по-късно създава собствена модна къща, а по-късно и бутик за мебели в Париж.

Патентовал е над 500 изобретения, между които цветните чорапи, високите ботуши и цветните вратовръзки. Групата „Бийтълс” се появява за пръв път с негови якета без яки.

Освен това дизайнерът създава костюми и вечерни рокли за балерината Мая Плисецкая, която нарича своя муза.

Френският моден дизайнер е приветстван заради своите визионерски творения, но и заради превръщането на стилните облекла в привилегия на масите, в “прет а порте”.

Последният легендарен законодател от света на модата беше име и марка в едно, а “Фигаро” припомня и последното му интервю отпреди година.

“Аз съм единственото свободно име в модата. От 50-те години насам аз си останах Пиер Карден от А до Я. Всички други са мъртви или отдавна преминаха в чужди ръце”, казва той за събратята си във висшата мода и за световните марки в “от кутюр”, които само носят имената на създателите си, но отдавна са продадени.

Стана така, че ученикът се извиси до славата на учителя – днес да кажеш, че дрехата е Диор, е равносилно на Карден, и двете марки са белег на висш пилотаж и класа в модата.

Но Карден сам казва, че за разлика от Диор, той никога не черпи вдъхновението си от миналото, а винаги гледа към бъдещето.

Авторите на интервюто разказват как в кабинета му са подредени уникални фотоси на Карден, на които той позира с Кокто, Рита Хеуърт, папа Йоан-Павел II и Фидел Кастро. Там, в същия кабинет, са наредени и наградите – от Камарата на френската висша мода, Орденът на Почетния легион, отличието на ЮНЕСКО за почетен посланик, Ордена за заслуги на Италианската република и много други.

Карден е обиколил земното кълбо повече от 35 пъти, а последното си ревю прави през 2017 г.  За жените казва: „Елегантна е само онази жена, която умее да носи бижута.”

Футурист в модата и стила, който налага – вдъхновява го Космосът и научната фантастика. Своя пробив и бум прави с роклите, тип “балон”, които имат грандиозен успех. Налага конфекцията – “прет-а-порте” с идеята, че прави мода за всички и тя трябва да е достъпна. След първия дамски бутик през 1954 г., следва и първият мъжки бутик, през 1957 г.

Дизайнерът обаче не се ограничава само до дрехата, а прави свои модели часовници, които са много популярни, както и парфюми.

Първия си парфюм създава през 1981г. – „Шок”, предназначен за дамите. Година по-късно следва „Енигма” – аромат за мъже. Същата година е и приет за член на Академията на изящните изкуства.

Обича да експериментира. Никога не спира. През 1981 година отваря веригите ресторанти и хотели Maxim’s restaurants и Maxim’s hotels, както и хранителни продукти под същото име.

20 години по-късно Карден купува руините на замъка Лакост, обитаван от Маркиз дьо Сад, обновява го и организира музикални фестивали там.

“Бях първият човек, който демократизира модата, който постави инициалите си върху дрехите.”, казва за себе си Пиер Карден.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.