Почина Дик Хойт – бащата, който вдъхнови хиляди бегачи по света

На 80 години почина Дик Хойт – бащата, който вдъхнови хиляди бегачи по света. Той остави следа с участието си в състезания заедно със сина си Рик, който е в инвалидна количка, като двамата са завършвали успешно 32 пъти Бостънския маратон.

Рик Хойт, който е на 59 години, е роден с тежка форма на церебрална парализа, като усложнения по време на раждането прекъсват подаването на кислород към мозъка му. Той не може да говори, като главата и коленете му са единствените части на тялото, които може да движи свободно.

Рик Хойт общува с помощта на специален компютър, като през 1977 г. казва на баща си, че иска заедно да изминат състезание с дължина 5 мили в Уестфийлд, Масачузетс. Дик Хойт, който е бивш военен и по това време няма опит в бягането, пробягва цялото разстояние, бутайки инвалидната количка на сина си, като двамата завършват последни в надпреварата.

Това постави началото на поредица от подвизи. Двамата са завършили шест пъти триатлона Ironman, който тества издръжливостта на тялото и духа.

Те основават фондация “Хойт” през 1989 г., чиято дейност е в помощ на младите хора с увреждания. През 2013 г. в близост до стартовата линия на Бостънския маратон беше издигната бронзова статуя на Дик и Рик Хойт.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.