Постоянен арест за двама рецидивисти от Кубрат, обвинени в извършването на грабеж на дядо инвалид

ЕДИНИЯТ Е СЪДЕН 12 ПЪТИ, ДРУГИЯТ – ШЕСТ

Разградският окръжен съд определи мерки „задържане под стража“ на 21-годишния Дечо А. и 22-годишния Ибрям А., обвинени че в условията на опасен рецидив са извършили грабеж, като са използвали за това сила и заплахи. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Извършеното от двамата се характеризира с висока обществена опасност, тъй като е насочено както срещу собствеността, така и срещу личността на пострадалото лице – възрастен мъж, който е 100% инвалидизиран. Най-тежките мерки за процесуална принуда съдът им наложи в две последователни съдебни заседания.

По смисъла на Наказателния кодекс повдигнатото обвинение на двамата мъже е за тежко умишлено престъпление, а предвиденото наказание – затвор от 5 до 15 години.

Сигналът за деянието е подаден на 28 януари в местното Районно управление от пострадалият 73-годишен мъж. Под ръководството на Окръжна прокуратура Разград по досъдебно производство на РУ на МВР – Кубрат, на 29.01.2021 г. двамата били привлечени като обвиняеми и разпитани.

Дечо А. е привлечен като обвиняем за това, че през периода от 01.01.2021 г. до 27.01.2021 г. като извършител е отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 5500 лева от владението на Г.Д. от Кубрат като употребил за това сила и заплашване. За един кратък период от време обвиняемият е извършил две деяния, които поотделно осъществяват състава на едно и също престъпление.

Ибрям А. е привлечен като обвиняем за това, че през периода от 01.01.2021 г. до 10.01.2021 г. в съучастие с Дечо А., като извършител отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 1500 лева от владението на Г.Д. от Кубрат, като употребил сила и заплашване.

И двамата са с богато криминално минало и трайно затвърдени престъпни навици. Дечо А. започнал престъпната си дейност още като непълнолетен и в рамките на три години е осъждан 12 пъти с влезли в сила присъди. Ибрям А. е осъждан 6 пъти с влезли в сила присъди.

Събраните до момента доказателствата – протоколи за оглед и разпознаване, справки за съдимост, характеристични справки, разпит на свидетели дадоха основание на съдебните състави да направят изводи, че е налице първата изискуема предпоставка – обосновано предположение за съпричастност на двамата мъже към престъплението, за което са привлечени като обвиняеми.

С цел да избегнат санкциите, които ги грозят, Дечо А. и Ибрям А. могат да се укрият или да извършат друго престъпление. Високата обществена опасност се обуславя и от предварителния умисъл за извършване на престъплението.

Поради изложените съображения, съдът прецени, че единствените целесъобразни мерки за неотклонение спрямо двамата към момента са най- тежките – „задържане под стража“.

Определенията на Разградския окръжен съд подлежат на обжалване пред Апелативен съд Варна в 3-дневен срок.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.