Полша купува 32 самолета F-35

В петък Полша ще попише договор за купуването на 32 от американските F-35, смятан за най-модерния многоцелеви самолет на масово въоръжение в света.

Министърът на отбраната Мариуш Блашчак обяви в понеделник, че това ще стане на церемония в петък следобед в източния град Демблин. Размерът на предвидената сума е 4.6 млрд. долара.

Сделката е очаквана от доста време, коментира “Ройтерс”, тъй като Варшава смята по този начин да засили отбраната си в контекста на засилената агресивност на Русия в Източна Европа.

През април миналата година вицеадмирал Матиас Уинтър, който ръководи в Пентагона отдела за този проект, заяви пред камарата на представителите на американския Конгрес, че САЩ обмислят да разширят списъка на страните, на които може да продадат F-35 и сред тях са Румъния, Гърция и Полша. Целта е тези партньори в НАТО да подсилят защитата си срещу Русия.

През май Полша официално отправи запитване за подобна сделка, а в края на годината министерството на отбраната посочи, че договорът може да бъде готов до края на януари 2020 г., съобщи агенция ПАП.

От “Локхийд Мартин” обясниха миналата година, че след двугодишен период, в който в САЩ се обучават пилоти и наземен персонал първите машини може да пристигнат в Полша през 2024 г.

Продажбите на оръжие от типа на F-35 за други държави представляват сделки между правителства, като Пентагонът играе ролята на посредник между чуждата държава и “Локхийд Мартин”.

Първата страна с F-35 стана Белгия, която подменя остаряващите F-16 срещу 4 млрд. долара. Договори вече имат Великобритания, Италия, Турция, Норвегия, Холандия, Австралия, Израел, Япония и Южна Корея. Други държави, които се интересуват от тази машина, са Финландия, Швейцария и Обединените арабски емирства.

Dnevnik.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.