Полицията претърсва офисите на “Хидрострой” и задържа собственика на фирмата

Полицията претърсва офисите на Велико Желев, а самият той е задържан, съобщи Би Ти Ви. Бившият началник на агенция “Пътна инфраструктура”, а понастоящем собственик на една от абонираните за големите обществени поръчки за инфраструктурни обекти “Хидрострой” се проверява за принуда.

Подробности се чакат на по-късен етап. Около 22.30 часа Велико Желев беше изведен от претърсваната сграда и качен в полицейски автомобил.

През 2020 година заедно със старите си и нови неформални сателити “Хидрострой” стана строител №1 в страната с общи приходи 450 млн. лв., написа “Капитал”. Компанията е получила и почти 1.2 млрд. лв. по т.нар. инхаус договори с държавната “Автомагистрали”. Последният договор е от есента на 2021 година и е за изграждането на тунела под Шипка срещу над 350 млн. лв.

“Капитал” припомня също, че извън строителството през последните години Велико Желев купи от Весела Кюлева централата на ДЗИ в София за над 10 млн. евро, съдружник е в хотел “Астория” в Златни пясъци, а международно разследване откри негови имоти в Дубай.

Според БНР акцията е на столичната полиция и няма нищо общо със строителния бизнес на Велико Желев. Освен офисите в София, полицията претърсвала и имот на бизнесмена във Варна.

Кой е Велико Желев

Велико Желев е строителен инженер по образование – магистър по “Строителство на сгради и съоръжения” от Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”. Магистър по икономика в специалностите “Индустриален мениджмънт” – Технически университет, гр. Варна и “Икономика на търговията” – Стопанска академия “Димитър А. Ценов”, гр. Свищов. Това се казва в неговата визитка на сайта на “Хидрострой”.

В мандата на правителството на НДСВ Желев оглавява Агенция “Пътна инфраструктура”. При Тройната коалиция е съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Dnevnik.bg

Hits: 98

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.