Полевките косят трева, за да наблюдават летящи хищници

Учени от Китай, Великобритания и САЩ са установили, че представителите на вид дребни гризачи подрязват високите треви, за да могат да наблюдават небето за летящи хищници, пише “Сайънс дейли”.

Полевките на Бранд обитават тревисти местности във Вътрешна Монголия, Китай. Тези дребни гризачи са предпочитана плячка от керкенезите.

Настоящото проучване показва, че полевките подрязват високите треви, когато грабливите птици са наблизо. В отсъствието на хищници гризачите преустановяват косенето.

Специалистите обясняват, че представителите на този вид гризачи не се хранят и не използват тревата, а я косят, за да се предпазят – пример за “екосистемно инженерство”.

“В присъствието на керкенезите полевките драстично намаляват количеството на тревата. Това води до по-малко набези от страна на хищниците, които очевидно разпознават окосените треви като бедни на плячка ловни полета. Подобна дейност струва скъпо на полевките от гледна точка на енергията, така че трябва да има силен “селекционен натиск” за извършването й – косенето на тревата трябва значително да подобри шансовете им за оцеляване”, обяснява д-р Дърк Сандърс от изследователския екип.

БТА

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.