Покрай преброяването ще се направи регистър на всички жилища с техните координати

Покрай преброяването на населението, планирано за 2021 година, ще се направи пълно обхождане на всички жилищни единици. При него ще се впишат в единен регистър всички сгради, входове, апартаменти и къщи с техните географски координати, казва в интервю за “в. 24 часа” председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Това е една от планираните допълнителните дейности, заради които сегашното преброяване ще струва 38 млн. лв., докато за предишното през 2011 г. са били дадени 20 млн. Като други допълнителни дейности Цветарски посочи контролните преброявания, изграждане на информационна система и други.

Коментирайки самия процес, той прогнозира, че около две трети от населението ще се преброи онлайн. Председателят на НСИ уточнява, че ще има високо ниво на сигурност на данните. В отговор на въпрос той казва също, че във въпроса за пол ще има само два отговора, защото ставало дума за биологичния пол, както било според европейските класификации и регламенти.

Сергей Цветарски прогнозира, че след преброяването живеещите в България със сигурност ще се окажат под 7 милиона. Коментирайки миграционните процеси, Цветарски посочва, че около 56% от напускащите страната са на възраст между 20 и 40 години, но и около 40 на сто то завръщащите се са в същата възрастова група. Тези факти оборвали твърдението, че емигрират младежи, а в България се завръщат пенсионери.

ДНЕВНИК

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.