Поетеса и учителка с награди за 24 май

Две постоянни комисии към Общинския съвет одобриха номинациите на наградите „Златен Пегас“ и „Никола Икономов“, които по традиция се връчват по случай 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Предстои двете докладни записки да бъдат гласувани на сесия на Общинския съвет на 21 май.

Предложението за носител на наградата „Златен Пегас“ е за поетесата Павлина Стаменова. С тази награда се удостояват творци и творчески колективи за творческите им постижения през годината. Наградата се присъжда за значим принос в развитието на българската национална култура в в различни области.  Автор е на пет стихосбирки: “Докосване”, “Целуна ме звезда”, “Ранена тишина“ , антологията “Звезден кръстопът” и „Дневник на сърцето“, издадена пред 2020 г., за която получава и наградата.  По тях са композирани много естрадни песни, изпълняват се от различни певци.

На 24 май се връчва и наградата на името на Никола Икономов. Тази година тя ще бъде за дългогодишната учителка по руски език в разградската гимназия „Н.Й.Вапцаров“ /днес ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“/ Тинка Маркова, която миналата година отпразнува 90-годишнина.

Наградата е за дълга и много успешна педагогическа дейност  и активна работа в Дружеството на русистите в България, в организирането на рецитали, групи за руски песни, олимпиади по руски език, културно-исторически и туристически инициативи.

/e-Razgrad/

 

Hits: 11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.