Пламъкът на надеждата: щафетата с олимпийския огън започна от Фукушима

Щафетата с олимпийския огън преди игрите в Токио започна от Фукушима. Началото беше дадено точно четири месеца преди деня на откриването на най-голямото спортно събитие в света.

Общо около 10 000 души ще се включат в щафетата, която ще премине през всички 47 префектури в Япония. Първите стъпки бяха направени от мястото, което беше най-силно засегнато от земетресението и последвалото цунами преди десет години.

Щафетата с олимпийския огън се провежда при строги мерки заради коронавируса, като на церемонията нямаше публика. По пътя ще се допускат отделни зрители, но те трябва да носят маски и да са на разстояние един от друг.

“През миналата година, в която целият свят мина през труден период, олимпийският огън беше запазен жив и гореше спокойно, но с плам”, каза председателят на организационния комитет на игрите Сейко Хашимото.

“Малкият пламък не загуби надежда и точно като пъпките на черешовия цвят, които са готови да цъфнат, той чакаше този ден”, добави тя.

Олимпийските игри бяха отложени с една година заради пандемията. В сряда Токио отчете 420 нови случая на коронавируса, което е най-високият брой за месеца. В последните седмици проучвания показаха, че много от японците предпочитат игрите да не се провеждат сега. Въпреки това организаторите и МОК са уверени, че събитието може да се състои, макар и без чуждестранни запалянковци.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.