Петков и коалиционните партньори – в Киев

За да опита да примири БСП и “Демократична България”, премиерът е взел решение да изпрати българска делегация до Киев следващата седмица.

В нея ще има представители и на четирите партии в управляващата коалиция. Той обаче не уточни дали посещението ще е с цел да убеди партньорите си за военна помощ.
От думите му не се разбра и дали самият той ще посети украинската столица. По информация на БНТ премиерът ще е част от делегацията.
“Ще ги поканя да отидем до Киев, за да може всички да имаме информирано мнение. Надявам се, че и двамата коалиционни партньора ще стигнат до общ език, зад който да се обединим. “Продължаваме промяната” ще бъде лидерът в този диалог. Трябва да се обединим зад една обща позиция”, добави Петков.
До момента две партии от четворната коалиция се обявиха за изпращането на военна помощ за Украйна. “Демократична България” първа поиска това, а снощи лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов също подкрепи идеята въпреки че преди това депутатите от партията му в комисия гласуваха само за техническа помощ. От БСП поставиха ултиматум, а от “Продължаваме промяната” предложиха да се изпрати само хуманитарна и техническа помощ.
Председателят на парламентарната им група Андрей Гюров в отговор на въпрос на “Дневник” дали в преработеното на следващ етап проекторешение може да фигурира формулировката “военна помощ”, отговори: “Обсъждахме няколко различни варианта, включително военно-техническа помощ с примери какво може да включва и какво не”. Той обясни, че депутатите на формацията ще гласуват по съвест и че има такива, които ще подкрепят военна помощ.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.