Пасхално послание на митрополит Наум за Великден

Възлюбени във възкръсналия Господ чеда на Църквата Христова,

Божествена светлина, мир и пълнота на радостта изпълват християнското сърце в деня на Възкресението и навсякъде около нас отново звучи прекрасният поздрав: Христос воскресе!

Животът удържа своята най-голяма победа, тъмнината показа своето безсилие и врагът на човешкото спасение отстъпи посрамен пред Онзи, Който беше самият източник и извор на живота: „Възкръсна Христос и живот се въдвори!“ (св. Йоан Златоуст).

Затова днес целият християнски род ликува и празнично тържествува с неземната радост на жените-мироносици, които, пред вида на празния Господен гроб, справедливо бяха попитани от ангела: „Защо търсите Живия между мъртвите?“ (Лука 24:5).

Днес всички ние, които носим Христа Спасителя дълбоко в сърцата си, сме заедно с онези ученици, които Сам Той беше срещнал и приветствал с „Радвайте се!“ (Мат. 28:9) – поздрав, съдържащ в себе си самата есенция на християнското звание.

Защото не може да вярваме, че Христос е възкръснал – и да не се радваме! Не може да знаем, че с Боговъплъщението човешката природа е била очистена и осветена, и, след Възнесението на Господа, е станала завинаги богопричастна, както и да не ни владее радостта! Не можем да изповядваме „възкресението на мъртвите и живот в бъдещия век“ (Символ на вярата, 11-12) – и да нямаме пълнотата на радостта в Господа.

Затова към тази неповторима и истинска радост ни призовава и апостолът: „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се“ (Фил. 4:4). Радвайте се – независимо от това, че „цял свят лежи в злото“ (1 Иоан. 5:19). Радвайте се и се веселете – независимо от продължаващото привидно тържество на силите на мрака. Радвайте се – защото нашият Господ „със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот“ (Тропар на Пасха).

Нека с празника на Възкресението Христовият мир да влезе във всяко християнско сърце и Христовата светлина да огрее и просветли всеки човек, живеещ в света (срв. Иоан 1:9). Нека всеопрощаващата любов на Този, Който заради нас прие и претърпя охулване, най-тежките страдания и позорна кръстна смърт, за да ни дарува Своето вечно спасение, да смекчи всяко ожесточено човешко сърце, да ни подбужда да страним от злото и да ни води към нашата истинска обнова в Светия Дух! Като християни, нашата сила и нашата победа са силата и победата на всепобеждаващата и жертвена Божия любов.

Молитстваме от Всеподателя да дарува мир на земята и да вразуми войнолюбците, погубващи душите си, преследвайки временна житейска слава, а на страдащите, ранените и бездомните, заради войната, да помогне в немощите и да ги утеши в скърбите.

Мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, любовта на Бога Отца и радостта в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Христос воскресе!

Великден, 2023 г.

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.