Парламентът отказа да спаси ДПС от закриване

Парламентът отхвърли предложение на ДПС при извънредна епидемична обстановка да не текат сроковете, в които политическите партии трябва да провеждат конгресите си.

Предложението на партията на Ахмед Доган обаче не е техническо, а цели избягване на сериозни проблеми за ДПС.

Според една от алинеите на чл. 40 от Закона за политическите партии Софийски градски съд постановява разпускане на политическа партия, когато тя не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния й орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

С мотив, че заради противоепидемичните мерки в момента партийни конгреси не могат да се провеждат, тъй като има забрана за събиране на повече от 30 души на едно място, днес депутатът Хамид Хамид поиска сроковете точно по чл. 40 от закона да не текат по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, но парламентът отхвърли идеята му.

Заради коронавируса ДПС отлага избора на нов лидер от 26 април т.г. до сега. Последната национална конференция на партията, която е неин върховен орган и избира председател и ръководство, бе на 24 април 2016 г., а според устава й този орган трябва да заседават на три години. Мандатът на лидера Мустафа Карадайъ вече е изтекъл, но очакванията са той да бъде преизбран. Нов Централен съвет, който е другият ръководен орган, също не е избиран.

Според сега действащите текстове от Закона за политическите партии ако конференцията не заседава до 24 април 2021 г., ДПС попада в хипотеза, в която съдът да постанови разпускането й.

Според Хамид Хамид сроковете по време на извънредната епидемична обстановка трябва да спрат да текат, за да се спази заповедта на здравния министър да не се събират повече от 30 души на едно място и за да не се излага животът на хората на риск. Другите партии в парламента обаче не подкрепиха предложението му.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.