Панаирът на киселото мляко – магията на българските и на многонационалните песен и танц, бит и култура

С танц, символизиращ подготовката за приготвяне на киселото мляко и лиснато от менче за здраве мляко тръгна XX Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти.

Ритуала изпълниха артисти от Капанския ансамбъл, а менчето лисна зам.-кметът и изпълняващ длъжността кмет на Разград Добрин Добрев.

Перлата в годишния културен календар на столицата на Лудогорието е представителен фестивал на Международния съвет на организаторите на Фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. Този статут се дава на около 270 фестивала в целия свят за перфектна организация и атрактивна програма.

„За мен е истинско удоволствие и особено вълнуващо в това горещо време да виждам  колко по-горещ, колко по-красив пъстър и колоритен става градът ни. Хубаво е, когато се получава магията на едно място да вкусиш произведено от нашите производители мляко, да си купиш и да оцениш по достойнство направеното от талантливите ръце на нашите занаятчии, да видиш магията на българските и на многонационалните песен и танц, бит и култура. И всичко това на едно място. Това те кара поне за малко да се почувстваш в столицата на света. Това е магия, а още по-голяма е магията, че сме всички тук и сме заедно, защото когато сме заедно сме по-добри, по-умни, по-красиви и се забавляваме по-добре“, каза в приветствието си Добрин Добрев.

„Пожелавам си на прага на XX Панаир на киселото мляко да има още много по 20 панаири на киселото мляко И ние да сме тук колкото може по-дълго време и да се наслаждаваме на този прекрасен фестивал . На добър път на Панаира на киселото мляко! А на вас, уважаеми съграждани, участници и гости пожелавам да сте много здрави да сте изпълнени с прекрасни емоции дълго време да си спомняте магията“, завърши зам.-кметът.

На откриването на Панаира Добрин Добрев връчи грамоти на тримата фотографи – Мехмед Азиз, Георги Тодоров и Антон Анастасов – автори на снимките, включени в изложбата „Панаирът през времето”, която до края на лятото може да бъде видяна на постоянната експозиция до Музикалния дом.

Церемонията по откриването завърши с хоро, на което се хванаха както част от официалните лица, така и танцьори от всички гостуващи танцови формации – Египет, Грузия и Мексико. Официални гости на откриването бяха двете гостуващи делегации от градове-побратими на Разград – румънският Кълъраш, водена от кмета Мариус  Григоре Дулче и немския Витенберге, водена от председателя на комисията по култура към Градския съвет Уве Флакер. Сред официалните лица на откриването бяха и: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева.

Вечерта ще продължи с традиционния избор на Кралица на Панаира на киселото мляко. В надпреварата се включват по две красавици от танцовите състави, които участват във вечерните концерти на площад „Момина чешма“. Тази година ще се насладим на изпълненията на четири танцови формации от три държави от три континента: Фолклорна група „Алианца“ от Мексико, Фолклорна група „Елхориа“ от Египет, Ансамбъл „Абджари“ и Държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Грузия. В първия вечерен концерт ще участват още Капанският ансамбъл и ДТА“Лудогорче“.

Каква е програмата на Панаира и Фестивала в следващите два дни, може да видите ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 22

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.